keskiviikko 27. joulukuuta 2006

TAITEILIJA PELINAPPULANA






Tämän päiväisessä keskisuomalaisessa oli osuva juttu vallankäytöstä taidemaailmassa. Voidaan todeta että taiteilija itse on vain pelinappula työssään. Valta on muilla tahoilla... Taiteentekijän ajatukset rajataan ja mm. poliittinen taho ja media päättävät mikä taide on tärkeää. Mille siis myönnetään rahoitus.


Keskisuomalainen 27.12.2006

Otteita artikkelista "Raha ja julkisuus painavat"

Taiteen rahoittajat ovat merkittävämpiä vallankäyttäjiä maamme taiteenkentällä. Näin arvioivat kulttuurialan toimijat Savon Sanomien kyselyssä. Kulttuuritoimitus kysyi keskeisiltä kulttuuriorganisaatioiden edustajilta, millä taholla tai kenellä on eniten vaikutusvaltaa Suomen kulttuurielämässä.

Kyselyn kaksitoista kulttuuritoimijaa nostivat vallankeskiöön opetus- ja valtiovarainministeriön, suuret säätiöt ja rahastot sekä median, varsinkin Helsingin Sanomat.

Eräs taiteilijakunnan edustaja arvelee, että "kulttuuriministeri lienee ainoa yksittäinen henkilö joka halutessaan pystyy tekemään merkittäviä linjaavia päätöksiä isoissakin asioissa". Toisaalta ministerin liikkumavara on rajattu.

"Valtiovarainministeriö joka pitelee kukkaron nyörejä, tekee tosiasiallisesti jatkuvasti kulttuuripoliittisia linjauksia osoittaessaan raamit joiden sisällä kulttuurin tulee pysyä".

Kulttuurialan toimijat korostavat taiteen rahoituksen rinnalla julkisuuden painoarvoa. Puolet vastaajista pitää tiedotusvälineitä erityisen vaikutusvaltaisina. Helsingin Sanomat erään mielestä keskeisin vallankäyttäjä, "ainoa valtakunnallinen media ja kriitikko, kulttuurin gatekeeper"

Tutkija Sakarias Sokka pitää yllättävänä, että helsingin Sanomien ohella esiin ei nouse taiteenalojen erikoisjulkaisuja tai paikallisia medioitaJulkisuuden arvostus on sen sijaan odotettua. Tulevaisuudessa taiteilijan "mediaseksikkyys" voi olla entistä merkittävämpi tekijä.

Rahoittajien ja julkisuuden vastapainoksi ani harva vastaajista - vain kaksi - nostaa itse taiteentekijät ja -tuottajat taidemaailman olennaisiksi vallankäyttäjiksi. "Itse toimijoina on aina vaikutusvaltainen", painottaa toinen vastaajista.

Useimpien vastauksissa taiteilijoiden oma ääni vaikuttaa jäävän taustalle, mikä ei yllätä tutkijaa. Toisaalta rahan ja julkisuuden korostaminen luo helposti mielikuvan, että ne myös määrittäisivät taiteen sisältöjä.

Sokka arvelee, että taiteilijoilla on yhä sisällöllisiä vapauksia ja valinnanmahdollisuuksia, mutta heidän on toimittava tiettyjen sääntöjen mukaan saadakseen rahoitusta.





Tuosta aiheesta olemme miltei jatkuvasti Heikin kanssa keskustelleetkin. Suomessa taiteen kenttä(alalla kuin alalla) julkisuuden piirissä tulee pysymään luultavimmin aina melko kapeana. Vain harvat menestyvät...no jotka istuvat sovinnaisuuden muottiin ja pystyvät taikomaan helposti lähestyttävää ja simppeliä taidetta massoille jos meinaavat elää työllään. Yhteiskunta jossa henki on se että jokaisen pitää istua muottiin tietyllä hyväksyttävällä tavalla rajoittaa taiteenkin sijaa julkisuudessa ja (toistaiseksi)marginaali-juttujen kehityskelpoisuus koetaan yhä epäilyttävänä riskinä kun niitä alueita ei haluta edes oppia ymmärtämään.

Senpä vuoksi esim. Heikin kaltaisen musiikkituottajan on melko vaikea työllistyä Suomessa muutoin kuin pelkkänä hittitehtailijana tai "iskelmäpellenä"...Tällä hetkellä Heikillä on meneillään pari isompaa projektia jotka etenevät melko hitaasti juuri sen hiotun ja huolellisen toteutuksen vuoksi...ja projektien eteneminen on kiinni jokaisen jäsenen omista aikatauluista jotka sovitettava kuvioon.

Se on myönnettävä muusikon puoliskona tätä arkea eläessä että apuraha on melkeinpä ainoa taiteentekijän etenemistä helpottava tulomuoto käytännössä ja Heikin kohdalla keikkapalkkiot mukaanluettuina. Mainostuskin syö rahaa jos siihen aikoo laajemmin panostaa... Tavallaan jos sellainen tuki myönnettäsiin niin voisi jo tuntea olevansa hyväksytty. Elämme aika ärsyttävässä välivaiheessa joka stressaakin välillä. Ja jos projektit eivät menesty halutulla tavalla niin monet ulkopuoliset ajattelevat koko "yritelmän" turhana hukkaanheitettynä aikana mikä tuntuu välillä tosi surulliselta. Elämme todellakin Suomessa jossa yrittäminen taiteen saralla tuottaa moenelle pettymyksiä jos sattuu olemaan näkemykset hieman massasta poikkeavia.

Sanotaan ettei kiltti menesty yrittäjänä. Tarvitaan kunnianhimoa, päämääriä ja bisneshenkeä. Itseäni vaivaavat juuri nuo ristiriitaiset piirteet. Olen kiltti ja saatan sisäisesti tuntea paloa toteuttaa jotain todella spontaania ja rohkeaa. Näkemykset eivät aina kohtaa uskalluksen kanssa. Luon itsestäni ihan erilaisen kuvan mitä oikeasti olen sisältä. Saatan herkästi alkaa miettimään muiden sanomisia ja pyörittelen niitä pääni sisällä pitkäänkin yrittäen analysoida sanojan mielenliikkeitä. Onneksi Heikki välillä oikaisee minua että sellainen asioihin kiinni jääminen tuhlaa vain henkisiä voimavaroja. Ehkä se piirre elää meissä kaikissa naisissa että otetaan herkästi itseemme. Ihailen Heikissä juuri sitä spontaaniutta ja pelottomuutta kohdata ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on, mutta tavallaan ehkä pelkäänkin jollain tasolla niitä piirteitä. Tietyllä spontaaniuden rajattomuudella ja ennakkoluulottomuudella on varjopuolensakin. Helposti saattaa sokaistua vain omille ajatuksilleen ja niiden puolustamiselle. Sellainen estottomuus saattaa muuttua itsekkyydeksi. Haluaa maailman pyörivän vain kuten itse näkee tai sitten luo oman maailmansa ja olettaa muiden elävän visioidensa mukaisesti.

Tuohon onkin hauska todeta että varmasti 90% luovista ihmisistä rakentaa oman maailmansa...Toiset tuovat tätä maailmaansa esiin estottomasti joka tilanteessa ja toiset vain "sopivissa raoissa". Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Luovuudessa menestymisen yksi keino on kyllä tavallaan se että osaa muodostaa omaleimaisen maailmansa jolla erottaa itseään massasta. Ihailtavaa on jos tuo maailma on syntynyt luonnostaan mutta tavoiteltu boheemius ja poikkitaiteellisuus on jotenkin säälittävää, vaikka niitä kykyjä olisikin. Joillekin se tuntuu olevan joku juttu tehdä vaan jotain mahdollisimman friikkiä settiä koko ajan. Ei kai siinä mitään. Itseäni vaan joskus puuduttaa nähdä jotain wannabe-kikkailevia juttuja...en nyt osaa sanoin selittää mitä se konkreettisesti meinaa. :P Jokatapauksessa työstä aistii onko sillä väen vängällä tavoiteltu jotain vai onko se aitoa kamaa syvämmestä. Aitona voi olla ihan millainen kokee olevansa. Voihan joku aidosti väittää ettei yritä edes olla aito. Ehkä rehellisyys ja suoruus on enemmänkin taiteessa se arvostelukriteeri. Jos on rehellinen ja tuntee itsensä niin periaatteessa voi suoltaa mimmoista matskua tahansa ja sitä voi yhä sanoa taiteeksi.

Perimmäisenä seikkana tärkeää muistaa että luovuus ei nosta ihmistä mitenkään muiden yläpuolelle vaikka kyse jalosta lahjasta onkin. Nykyään kilpailumentaliteetti on asettunut luovalle sektorillekin sen verran tiukasti että kukin taiteella elää haluava joutuu pakosti miettimään "millä tavoin minä olisin ylitse muiden?"

Elämä on muokannut minusta hieman pidättyväisemmän. Olen kova jännittämään ja sosiaaliset tilanteet eivät ole koskaan luonnistuneet aivan ponnisteluitta. Ujous ja kapinallisuus ovat aina taistelleet sisälläni mikä tuntuu välillä melkeinpä kiroukselta, eh...Itsekritiikki on valtava. Vaadin itseltäni ihan liikaa joskus ja senpä takia jotkut asiat jäävätkin heti toteuttamatta kun rima on jo valmiiksi korkealla. Itsetunto on vahvimmillaan silloin kun saan näkyvää aikaiseksi. Voin sanoa kommunikoivani yksinomaan visuaalisesti. Ihmisillä on omat kielensä ja tapansa ymmärtää toisiaan ja minulla on visuaalisuuden kieli jota luen muista sekä koitan itse ilmaista.

Kirjoittaminen ehkä sen takia tuntuu luontevalta ilmaisumuodolta itselleni koska vaadin aikaa miettiä mitä sanon ja kun näen kirjaimet niin sanoma ei tunnu hukkaan heitetyltä mikä on minulle äärimmäisen merkityksellistä. Ihmiset saattavat sanoa toisilleen kaikenlaista kuuntelematta asian ydintä juurikaan.




.

VENKULA

tiistai 26. joulukuuta 2006

JOKO SE MENI JO?






Snif ja nam.


Milloin se alkaa kukkimaan??




Oravalle käpyä.





******************************************************




Tässä meidän poppoolta lähteneitä lahjoja.





Meidän joulumuistiaiset Heikin vanhemmille sekä Heikin isovanhemmille menivät maistuvassa muodossa. Heikki leipoi terveyspommikakun.


Maijalle annoimme Bonobon(yksi lemppari-artisteistani)levyn.


Hih, tuon väsäämiseen kulutinkin aimo annoksen aikaa ja sydänverta. Kultakala-mobile kovia kokeneelle Tiina ystäväiselleni! Voi hyvin siellä. :)


Rakkaalle miehelleni ja pojalleni yhteiseksi näperrysiloksi hommasin tuon lentokoneen pienoismallin... Harmi vaan kun en löytänyt mitään höyrykone-aiheista! Ukkoni kun pienestä saakka ollut höyrykoneisiin höyrähtänyt. ;)


Pahoittelemme meidän köyhää osallistumistamme lahjontaan tänä vuonna. :/ Rahatilanne on tiukka ja todellakin, kaikki aikakin kuluu poikien kanssa tiiviisti. Niin sydämestäni rakastan lahjojen antamista ihmisille mutta kun olen ihminen joka haluaa tehdä itse lahjat niin se tuottaa tiettyjä rajoitteita joskus...On tavallaan pakko valita kenelle tänä vuonna annan lahjan? Ketä muistan muulla tavalla? Kaikkia kun ei millään ehdi eikä ole resurssejakaan lahjoa. Joulumieli tulee kuitenkin ihan muusta kuin lahjojen määrästä.

Se joulustressi on kyllä ihan itseaiheutettua PAKKOA. Se seuraa kieltämättä geeniperintönäkin sukupolvelta toiselle. Ainakin äitini joulukorttihössötys! :D Siitä ehkä itselleni jäänyt syyllisyys että kaikkia pitää muistaa vaikka siinä menisi kaikki aika ja järki! Joskus laittelin joulukortteja enemmänkin mutta tänä vuonna joulutervehdyksen ajoi kiitoskortti häävieraillemme.

Syyllisyys todellakin pilaa joulutunnelman hetkessä jos antautuu sen vietäväksi.

Vihkipastorimme blogista vielä oivalletusti lainaten:


"Me ihmiset olemme merkillisiä. Haluamme lisää ja enemmän, vielä vähän. Mielellään toki ilmaiseksi. Tykkäämme saada lahjoja. Lasten lisäksi aikuisetkin mielellään avaavat paketteja ja ilahtuvat sopivasta lahjasta.

Toisaalta emme oikein tiedä miten suhtautua kun saamme jotain. Vaivaannumme ja sanomme "no ei olisi tarvinnut..." Pohdimme miten lahjan voi korvata ja harmittelemme jos emme ole itse antaneet vastaavaa lahjaa. Vähän epäilyttävääkin saaminen voi olla: mitäköhän tässä on oikein takana? Vastaanottaminen on yllättävän vaikea taito."

Muistan varmasti ikuisesti sen tunteen miten vaikeaa oli suhtautua hääjuhlaamme ja lahjoihin joita saimme! Olemme aika vähävarainen perhe ja tuollaista isoa juhlaa oli vaikea ottaa vastaan ilman minkäänlaista kalvavaa syyllisyyttä "olemmeko todella ansainneet tällaista?" ja ikuista "kiitollisuuden velkavankeutta". Hieman varakkaampi perhe varmasti hyvällä omallatunnolla helposti maksaisi lystin ja pyyhkisi mielestään pois sen syyllisyyden taakan "onko tämä ansaittua?" Meille hääjuhla itsessään oli lahja vanhemmiltamme ja ehkä joskus pystymme osaltamme antamaan yhtä ison lahjan kiiokseksi. Itse koen kyllä ettei lahjan tarvitse olla materiaalinen vaan teotkin ovat lahjoja! Kaikki eivät vain ehkä ymmärrä jotain palveluksia lahjoina vaan odottavat täsmälleen samaa kuin ovat antaneetkin. Materiaa.



Tiitus jäikin mummilaan näköjään koko jouluksi. Varmaan siellä viihtynee! Ikävä vaan pukkaa...nyyyyyh. Muistan kyllä itsekin viihtyneeni jouluna mummin luona. Nouseekin päällimmäisenä mummila-joulut mieleen kun ylipäätään lapsuuden jouluja muistelen. :) Meillä on kyllä ollut täällä vaihteeksi rauhallista mistä osaakin nauttia ihan eri tavalla. On vain varsin omituinen olo ilman Tiitusta, sille ei voi mitään. :O Hassu juttu miten vahvasti äiti-rooli vaan seuraa...Sitä ei muka osaa olla eikä tehdä mitään jos ei ole kaikki tutut lasten äänet taustalla! Onneksi Tenho temmeltää keskuudessamme tuomassa lapsellista iloa. :)





**********************************************************






Tässä hieman lahjasaldoamme.



Kaunis mausteliemisetti Heikin siskolta Maijalta.


Suihkugeeli ja vartalovoide. Maijalta tämäkin...Ihana design.


Tiitus sai tämän upean pienoismallin mummilta ja paapalta. Tuo ei olekaan mikään leikkikalu vaan menee hyllylle ihailtavaksi.


Makustelija-miehelleni herkkukori.



...ja äipäke saikin maalaus-setin akryyliväreineen. :) Tuo salkku vaikuttaa kätsyltä. Siitä saapi maalaustelineen pienelle työlle.


Ja villasukkia. Niitä oli Heikin Eeva-mummi kutonut kaikille. :)



Nöyrimmästi kiitoksia kaikille ihanista lahjoista!





RAUHAA JA VALOA

.












.

maanantai 25. joulukuuta 2006

JOULU 2006

.



24.12.
Jouluaattona Tikassa.


Pöytä koreana.


Joulun enkeli.


Artullekin oli lahja kätkössä.


Tenho Jukka-paapan sylissä.


Tiitus ja Eeva-mummi.


Onpas hieno maasturi.





Pukki toi aika ison paketin.



Maija-täti availee pakettia Tiituksen kanssa.



Tiitus oli ihanan kohtelias kaikille ja kesken lahjojen availun tuli halimaan minua sanoen. "Kiitos tästä joulusta!"








24.12.
Jouluaattona Mäyrämäessä.



Tiitus Tapio-papan sykyssä.



"Saisipa edes rapsutusta lahjaksi."


Mitkä makkarat!


Jaahas, kirvestä...(axe-setti)



Sukkaa pukkaa...




"Ei näitä vielä avata...kun sitten vasta kun tulee lunta!"
Tiitus taas väläytti. ;)




Nähtävästi ollut kuitenkin aika kilttejä lapsia.




********************************************************






23.12.
Aatonaattona kotosalla.










Jouluntähti on ehdoton.


Joulupesämme.



***********************************************************




22.-24.12.

Tohinaa ja kaaoksen elkeitä.

Joulunalusaika lasten kanssa ei ole aina todellisuudessa vain sitä mukavaa puuhastelua. Kaaosmomentteja kyllä riittää. Perheessä lasten ollessa pieniä "joulurauha" on varmasti konkreettisesti ajatellen utopistinen käsite. Joulu on vain elettävä vallitsevien olosuhteiden sanelemana. Oikeastaan jouluaatto ja sitä edeltävä aika tietää äidille vain työtaakkaa mutta kukapa sitä ei haluaisi lapsilleen edes pikkuisen joulutunnelmaa vaikka usein siitä perinteisestä TÄYDELLISESTÄ suursiivouksesta on luovuttava...tai suoritettava "karsittu versio". En edes ole siivouksen suhteen mikään utopistinen täydellisyyden tavoittelija...Eipä auta olla kun paljoakaan ei juuri ehdi. Siivoukset hoituvat jatkuvien muutaman sekunnin ajatuskatkojen rytmittämänä. Milloin Tiitus, milloin Tenho kiljuu huomiota ja rynnättävä väliin kun syntyy kinaa. Yleensä on vain huokaistava syvään ja hyväksyttävä että kaikki peruskotihommat jäävät kesken...saati pääsevät edes alkamaankaan. En tunnustaudu siis superäidiksi joka saisi pidettyä ryhdikkäästi kaikki ohjat kädessään. Jostain on pakko tinkiä.

Noh, meillä aattoaamu oli se pahin koetinkivi. Piti hoitaa aikataulussa miljoona asiaa ja ehtiä ajoissa kahteen mummolaan koko konkkaronkka. Ompelin aamulla vielä kaverilleni lahjaa poikien välillä nahistellessa vieressä ja Heikki tohelsi keittiössä. Ärräpäät taisivat lennellä pahemman kerran kun kummatkin mokailimme kiireessä koko ajan. Nyt huvittaa koko absurdi kornius muttei kyllä kyseisellä hetkellä! :D Hyperfakiirisuoritus. Ei enää samanlaisia aattoaamuja, eihän?!





Aamupala aattoaamuna.



Välillä koitin ommellakin...huhhuh mikä koettelemus! :D





Koitimme öh, siivotakin...Pöytäni nyt on aina tuollainen.



Hetkessä lelut olivat taas makuuhuoneessa ja sänkyynhän ei ehditty koskemaan edes...


Eteisestä puhumattakaan. Kuten näkyy postiluukkukin oli oksentanut ja postit lojuivat lattialla päivän kunnes joku ne tajusi kerätä siitä...


Hyla-tölkit melkein jo tanssivat piirileikkiä tiskipöydällä. Ihkua.




Heikki kuskaili mattoja pihalle.





22.12.

Siivouspäivän päätteeksi teimme tacoja ja nautimme jouluisesta tunnelmasta ja rauhallisesta hetkosesta kuunnellen joulumusiikkia.



Siistissä keittiössä kelpasi kokkailla. Pöytäliinakin hommattiin. Hieman pitkä mutta mutta aattelin käyttää ehkä verhonakin ko. kangasta. Pöytä saisi olla pitempi sekin. Alkaa jo käydä ahtaaksi hieman.